Množení a zkracování draceny je jednoduché, zvládne to i úplný začátečník

 Ostatní 
05. února 2022 14:47 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Dracena miluje rozptýlené světlo Depositphotos
Dračinec je oblíbená a nenáročná pokojovka, která vám však může doslova přerůst až přes hlavu. Poradíme vám, jak ji snadno zkrátit.

Díky svým charakteristickým listům ve tvaru meče a minimálním požadavkům na péči je dracena  takřka ideální pokojová rostlina. Přirozeně roste pouze v teplých podnebných pásmech, kde může dosahovat výšky i několika metrů. Neznamená to však, že by i vám doma nemohla vyrůst do rozměrů, které budou pro vás už neúnosné. Důležité je rostlinu zkracovat, případně řízkovat. Jak na to? Stačí dodržet jednoduchý postup.

Zkracování výšky

Dracena velmi dobře reaguje na prořezávání, takže pokud se vám už moc vytáhla a potřebujete  snížit její výši, odřízněte stonek a nová koruna listů začne růst. Stejně tak to můžete udělat i v případě, pokud listy změní barvu na hnědou od slabého světla nebo přílišného zalévání. Stačí  je odříznout a na jejich místě vyrostou nové.

Co potřebujete

  • nůž (pečlivě vyčištěný a naostřený),
  • menší množství tvrdého alkoholu 
  • špetku skořice

Postup

Nejprve si dobře naostřete nůž a ten poté ještě dezinfikujte pomocí alkoholu. Teprve pak můžete začít s řezem. Ten by měl být rychlý, rovný a vzdálený patnáct centimetrů od olistěného vrcholu. Řeznou ránu poté zasypte troškou skořice. Ta ji nejenom dezinfikujte, ale také zabrání tomu, aby rostlinu napadly patogeny houbového původu. Skořici navíc můžete uplatnit i v případě, že vaše rostliny napadne plíseň a další choroby. Více o jejím uplatnění se dočtete zde.

Množení draceny

Rostlina se také velmi snadno množí. Odříznutou část totiž můžete zasadit, a mít tak zbrusu novou rostlinu. Řízek je ale dobré vložit do sklenice s odstátou vodou, v níž jste rozpustili tabletu kyseliny jantarové a aktivního uhlí, které podpoří zakořeňování. V tomto roztoku může být dracena klidně tři až čtyři týdny do doby, než vytvoří dostatečně silný kořenový systém. Po této době můžete rostlinu vsadit do nového substrátu, který je určen pro pokojové rostliny. S dracenou však opatrně, pokud máte doma zvířecí mazlíčky. Je jedovatá.

Více rostlin

Pokud toužíte po tom si dracenu rozmnožit o více kousků, můžete to udělat ještě jiným způsobem. Vyzkoušejte řízkování z kmínku. Čistým nožem oddělte z matečné rostliny asi deset centimetrů dlouhé špalíčky. Ty opět vložte do roztoku, o němž jsme psali výše, a nechejte zakořenit. Poté je vsaďte do substrátu.

Zdroj: houseplantcentral.com, gardeningknowhow.com

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Pět věcí, které ženám ničí orgasmus. Prostě se jich zbavte

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?