Dovolená v obytném přívěsu: Objevíte krásná místa a zaplatíte méně než v hotelu

 Ostatní 
21. července 2022 19:18 / Kateřina Andrýsková
  0
📷
5 fotografií v galerii
S karavanem zažijete dovolenou trochu jinak Pexels
Dovolená na čtyřech kolech se poslední dobou těší velké oblibě. Jejímu vzrůstu přispěla i epidemie covidu, kdy se lidé snažili co nejvíce vyhýbat jeden druhému, ale vysokému zájmu se od té doby těšit nepřestala. Dostane vás totiž i na ta nejtajnější místa a často nevyjde zdaleka tak draho, jak si možná představujete.

Polovina prvního měsíce prázdnin je za námi a vy se možná teprve teď rozhodujete, kam se vlastně vydáte na dovolenou. Jestliže jste výběr dovolené nechali na poslední chvíli, buď kvůli obavám z aktuálního dění, nebo jste zkrátka ještě neměli čas nad dovolenou přemýšlet, zřejmě vás nepřekvapí, že většina ubytovacích zařízení má již plné termíny. A to jak u nás, tak v tolik oblíbeném Chorvatsku.

Tak co to letos zkusit jinak? Pokud nepotřebujete snídani do postele, každý druhý den vyměnit ručníky a ložní prádlo či klimatizaci v ložnici, můžete zkusit vyrazit za dobrodružstvím v karavanu. Prozradíme vám dnes pět důvodů, proč je dovolená tohoto typu tolik oblíbená.

1. Neunikne vám žádné místo

Když se ubytujete v hotelovém komplexu s "all inclusive", většinou se nemusíte už o nic starat. Soukromou pláž máte pár metrů od pokoje, bazén s vířivkou, jídla i pití dostatek. Jenže po pár dnech vás možná zamrzí, že z dané lokality poznáte jen velmi omezenou oblast. To je něco, co v karavanu řešit nemusíte. Můžete se podívat kam se vám zlíbí a pokud se dostanete na místo, které vás zrovna nenadchlo, jednoduše odjedete na místo jiné. Ať už doporučované na cestovatelských webech, nebo čistě náhodné, kde nepotkáte živáčka.

2. Svůj čas si organizujete sami

Pokud není dochvilnost vaší silnou stránkou, nebo vám na ní nezáleží, pokud neradi vstáváte brzy a nechce se vám poslouchat, kdy máte kde být, je pro vás cestování karavanem ideální dovolenou. Když totiž vyrazíte na poznávací zájezd nebo se rozhodnete strávit víkend v hotelu, musíte respektovat dobu příjezdu, odjezdu, dojít si včas na snídani, aby na vás něco zbylo a respektovat jasně daný harmonogram. Pokud jste rádi pány svého času a své aktivity si raději organizujete sami, pokud si rádi přispíte a na výlet se vydáváte klidně až v odpoledních hodinách, už na nic nečekejte a porozhlédněte se po nějakém karavanu. Pronájem vás může vyjít i pod tisíc korun na den. 

3. Plné hotely jdou mimo vás

Jestliže jste se v poslední době snažili ukořistit nějaký termín v apartmánu či hotelu v Čechách, ale i Chorvatsku, Řecku či Španělsku, možná vás překvapilo, že většina hotelů, které za něco stojí, je beznadějně vyprodána. Zbývají jen hotely, které nemají přístup k moři, což není to, co jste si představovali. K moři se přitom můžete dostat mnohem blíž než z kdejakého hotelu. A to: když pojedete karavanem. Můžete s ním totiž zaparkovat v kempech nebo i v okolí nádherných národních parků. A někdy to nemusí vyjít ani tak draho.

„​​Cena se odvíjí nejen od velikosti, polohy a vybavenosti kempu, ale také od samotného místa karavanového stání. Dražší bude místo v první řadě u moře či jezera, ušetřit můžete na stáních uprostřed či ve vzdálenějších částech kempu. Částky se proto mohou významně lišit, a to od řádů stovek až po přibližně dva až tři tisíce korun za den,” říká Lukáš Janoušek, zakladatel a CEO společnosti Campiri.

[:id_4880:]

4. Nemusíte potkat ani živáčka

Pokud jste se chystali vydat se do oblíbeného turistického letoviska, měli byste se připravit na obrovský nápor turistů ze všech konců světa. To je něco, co můžete s karavanem hravě vynechat. Pokud  netoužíte po přeplněných ulicích, frontách na zmrzlinu, neukázněných návštěvnících a hlavě na hlavě v moři, ale představujete si spíš klidnou odpočinkovou dovolenou, volte raději jinou formu, než hotel v hlavní turistické oblasti. Když se vydáte na cestu karavanem, můžete se navíc dostat i na místa, kde nejenže nikoho nepotkáte, ale navíc objevíte místa, kam se s cestovní agenturou jen tak nepodíváte.

5. Usínání pod hvězdami

A jestliže nechcete do přeplněných kempů, kde vás budou rušit ostatní ubytovaní, nabízí dovolená v karavanu ještě další (dobrodružnější) možnosti. Najděte si seznam tzv. stellplatzů, což jsou místa, která jsou vyhrazena pro karavany a kde jste jednou nohou v přírodě. A když budete chtít, můžete si dát spacák před karavan a klidně si dát jednu noc "pod širákem" a usínat za svitu hvězd a pozorování noční oblohy. To se vám v hotelu jen tak nepodaří.

Výhodou navíc ještě je, že pokud se nad místem, kde jste se právě ubytovali, stáhnou mračna a hrozí déšť po dobu celého vašeho pobytu, jednoduše nastartujete a přesunete se o pár kilometrů jinam. Cesta třeba bude trvat půl dne, ale oproti týdnu, který byste strávili zavření na hotelovém pokoji kvůli zimě a dešti, je to jen zlomek času vaší dovolené.

Zdroj: Autorský článek, další zdroj: TZ Campiri.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Pět věcí, které ženám ničí orgasmus. Prostě se jich zbavte

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?