Vyčistit špinavý gril během pár minut není problém. Stačí se vybavit dobrým kartáčem a zkusit některou z osvědčených rad

 Ostatní 
05. srpna 2023 08:46 / Natálie Nová
  1
📷
2 fotografie v galerii
Důležitým pomocníkem je čisticí kartáč na gril Depositphotos
Grilovací sezona je v plném proudu a Češi grilování milují. Požitek z chutného steaku nebo křupavé zeleniny záhy ale střídá povinnost gril vyčistit. Pokud si chcete údržbu grilu co nejvíc zjednodušit, stačí se vybavit dobrým kartáčem a vyzkoušet některou z osvědčených babských rad.

Čištění grilu nejen prodlužuje jeho životnost, ale také zvyšuje bezpečnost grilování a zlepšuje chuť pokrmů. Pohled na černý rošt obalený tuky a přischlými kousky masa není zrovna velkým lákadlem. Mohou se navíc stát zdrojem nebezpečných bakterií, pokud se na něj rozhodnete položit nový plátek masa. O gastronomickém zážitku nemůže být ani řeč. Nehledě na to, že připečené maso může snadno vzplanout a rošt časem zrezivět. Přestože čištění grilu nepatří mezi oblíbené činnosti, máme pro vás několik tipů, jak to zvládnout rychle a s uspokojivým výsledkem.

S chemií opatrně

Jako u všeho je nejdůležitější prevence. Je totiž velký rozdíl, zda čistíte gril po několika měsících, týdnech nebo jen několika hodinách po grilování. Čím častěji údržbu provádíte, tím rychleji totiž budete s prací hotovi. Použít můžete volně dostupné čističe na gril, které si s nečistotami poradí poměrně efektivně. Oblíbený se stal především odmašťovací sprej, který stačí na rošt nastříkat, nechat pár minut působit, dočistit kartáčem či hadrem a umýt. Agresivní čističe z drogerie ale opravdu nejsou potřeba. Se základními ekologickými ingrediencemi to může jít ještě snadněji. 

Pokud již chemii používáte, nezapomeňte: Jakékoliv přípravky na chemické bázi je nutné smýt z grilu opravdu dokonale, aby se v žádném případě nedostaly do kontaktu s jídlem. Ublížit mohou také pokožce a očím.

Žár jako hlavní pomocník

Nejlépe je očistit gril mezi grilováním jednotlivých chodů. Stačí krátce zbavit mřížku zbytků a jídlo se bude lépe grilovat, nebude se připékat a odpadne hoření zčernalých zbytků. Pokud nevěnujete pozornost pravidelné údržbě grilu, nepomůže vám ani čištění mezi chody. Důležité je gril, kompletně vyčistit a vymetený skladovat v suchu.

Ocet a jedlá soda

Jestli se chemii vyhýbáte a chcete navíc ušetřit, vezměte na pomoc osvědčené domácí pomocníky. Ocet, jedlá soda i šťáva z citronu si poradí také s vaším grilem. Pastu z jedlé sody nanášejte na kartáč a krouživými pohyby čistěte mastnotu, která na roštu ulpěla. Smyjte a dočistěte hadrem namočeným v octu. Výsledek vás nezklame.

Kávová sedlina a novinový papír

Stejně účinná je také kávová sedlina. Houbičkou ji naneste na vychladlý rošt, nechte působit a poté smyjte teplou vodou. Podobně zafunguje čerstvě uvařená káva, kterou mřížku polijete. Nečistoty půjdou rovněž snadněji dolů, pokud po vychladnutí zabalíte rošt do novin. Přes noc změknou, takže je následující den stačí umýt za pomocí některé z uvedených metod. Mnohdy postačí jen obyčejná mýdlová voda. Zůstalo na grilu několik míst, které je třeba vydrhnout? Kuličky vytvořené z alobalu to hravě zvládnou.

Čisticí kartáč vám výrazně ušetří práci

Ať už se rozhodnete pro jakýkoliv způsob čištění, práci vám výrazně usnadní kartáč na gril. Hodí se nejen na údržbu roštu, ale také dočištění vany na uhlí, případně nádoby, do níž stéká tuk. Vyrábí se v nejrůznějších velikostech a existuje řada různých modelů pro odlišné typy grilu.

Nikdy nepoužívejte kuchyňské náčiní, jako jsou kuchyňské houbičky nebo drátěnky. Jejich drsný povrch vám naruší vrstvu, ať už vlastníte jakýkoliv gril. 

Grilovací tácky jako poslední možnost

Pokud se vám nechce čistit gril po každém grilování, pořiďte si do zásoby několik grilovacích tácků, které na rošt položíte a po úpravě jídla jednoduše vyhodíte.

Autorský článek.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Pět věcí, které ženám ničí orgasmus. Prostě se jich zbavte

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?